tisdag 12 januari 2010

Skydd

Hej,

Idag har Elin och jag varit och träffat hennes sjukgymnast och arbetsterapeut. Vi hade fått en kort besök inbokat för att de skulle få en uppfattning om vilken hjälp Elin behöver.

Efter att arbetsterapeuten kännt igenom framför allt Elins händer och handleder, fick hon prova ut handledsskydd. Hon fick dels skydd till båda händerna som har en stålskena på undersidan. Hon fick även ett skydd att dra runt handleden då hon skriver för hand.


Man har även lagt en beställning på en bärbar dator till henne. Hon fick stränga order om att inte skriva för hand, utan allt skolarbete måste göras på datorn. Det inkluderade även prov i skolan.


Efter långa diskussioner kom man fram till att hon även behöver en kontorsstol för att hålla i hop höfterna när hon sitter vid sitt skrivbord. Eftersom de inte har samma klassrum i skolan kan de ej erbjuda en stol dit. Jag fick uppgift att prata med skolan om mjukare stol till henne. Jag har pratat med Elins handledare och de skulle ställa in kontorsstolar i alla klassrum som Elin har lektion i.



Vi kommer även att få en kallelse till ortopedtekniska mottagningen för att gjuta av hennes fötter. De kommer att göra inlägg i skorna så att fotlederna kommer i rätt vinkel. Eftersom hon är så överrörlig i lederna hålls inte kroppen uppe ordentligt. Hon kommer även att få prova ut ortoser(skydd) till båda knäna, armbågarna och få ett bälte som håller ihop höfterna när hon sover på natten.

Sjukgymnasten kommer ta kontakt med Elins gymnastiklärare och förklara vad hon kan/får göra. Hon kommer även presentera ett alternativ program som hon kan göra när det är saker hon inte får vara med på.

Det känns som en sten lyfts från mitt hjärta, att få träffa människor som vet vad det är för sjukdom vi har att göra med. De hade flera patienter med EDS som de behandlade.

Vi hörs!

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Vad skönt att hon får rätt hjälp från början :-)
    Jag pratade med min läkare på Astra i går. Han hade ingen aning om vad jag pratade om men han lovade att kolla upp det och återkomma.
    Vilken kanon skola Elin går i som ställer in kontorsstollar i alla hennes klassrum :-)
    Kram på er allihopa
    Stina

    SvaraRadera
  2. Ja det känns helt underbart att se sin dotter kunna lyfta en kanna med vatten från bordet med ett stort leende på läpparna. Ang skolan så känns det väl så att vi äntligen är på rätt väg.... Men vid mötet igår var väl skolan orolig att de måste bekosta en dator... Så att ställa in stolar som underlättar för Elin kändes nog som en stor vinst för dem. Krama allihoppa från oss :-)

    SvaraRadera